Vyhľadávam dáta ...
TLAČOVÉ ZPRÁVY / Zemědělství, lesnictví, rybářství, chov zvířat


AGRO: ZVHV rozbehne kampaň o novom spôsobe kategorizácie vín

26.10.2009

Bratislava 25. októbra (TASR) - Zväz výrobcov hrozna a vína (ZVHV) na Slovensku rozbehne kampaň o novom spôsobe kategorizácie vín, ktorá je obsahom nového zákona o vinárstve a vinohradníctve. Právny predpis vstúpil do platnosti 1. septembra 2009, uviedla pre TASR výkonná riaditeľka ZVHV Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Keďže sa zvyšuje konkurencia a zaviedlo sa nové označovanie vín, ktoré
bude určite zmätočné, bude podľa jej slov aj rok 2010 pre výrobcov vína
mimoriadne náročný. Určite bude ZVHV robiť spoločnú kampaň slovenských výrobcov
vína. "V rámci kampane chceme verejnosť, aj odborníkov, informovať o novej
kategorizácii, o tom, ako si správne z ponuky vín vybrať, v čom sú naše vína
lepšie ako zahraničné. Chceme propagovať slovenské vína, pretože máme byť na čo
hrdí," podčiarkla.
      Nový zákon je len doplnkom relevantných nariadení EÚ o víne. Zákon tak
odráža to, čo nám EU stanovuje ? novú kategorizáciu vín, s ktorou sme od
začiatku nesúhlasili, ale sme boli prehlasovaní. "Pozitívum zákona je, že sa
podarilo udržať tradičné výrazy, ako sú akostné víno, akostné víno s
prívlastkom, kabinetné, slamové, ľadové či tokajské víno. Zákazník môže podľa
novej kategorizácie jednoznačne rozlíšiť na etikete kvalitné slovenské víno od
menej kvalitného."
      Na margo dopadu litery zákona na predaj vína v obchodnej sieti uviedla:
"Nemyslím si, že by zákon výrazne ovplyvnil priamo predaj vína. Podarilo sa nám
skôr presadiť určité obmedzenia, ktoré by mali zabrániť nekalým konkurentom k
zavádzaniu spotrebiteľa." Napríklad burčiak sa bude môcť predávať až od 15.
augusta, mladé víno od prvého novembrového pondelka. Je to z toho dôvodu, že v
minulých rokoch sa predávalo mladé víno odrody Rizling rýnsky už od začiatku
septembra, kedy aj v najteplejšej slovenskej vinohradníckej oblasti táto odroda
ešte nedozrela, nieto aby z nej bolo mladé víno.
      Vzhľadom na blížiaci sa záver obchodného roka 2009, riaditeľka
predpokladá, že "sa vyrobí približne 400.000 hl vína, čo je asi priemer
ostatných ročníkov, kedy sa výroba pohybovala od 350.000 do 420.000 hl". K roku
2009 poznamenala, že to bol mimoriadne priaznivý ročník na kvalitu hrozna,
cukornatosť bola vysoká a udržali sa aj kyseliny. Teplá jeseň sa tak podpísala
na mimoriadne dobrom zdravotnom stave hrozna, takže vo vinárstve možno očakávať
jeden z excelentných ročníkov. Nevýhodou je, dodala, práve vysoká cukornatosť,
pretože nie vždy je pre víno optimálna - buď sa totiž cukor premení na alkohol
a tak môžu byť vína vysokoalkoholické, alebo ostane neprekvasený a bude veľa
sladkých vín. "Ukáže sa majstrovstvo pivničných vincúrov," zdôraznila Kaňuchová
Pátková.

---------------------

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Chcete vedieť viac

Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?
Rýchly kontakt

Bisnode Slovensko, s.r.o.
Ľ. Stárka 2150/16
911 05   Trenčín

T +421 32 746 26 40
F +421 32 743 17 77
info@bisnode.sk

Tento web používa cookies na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a k analýze návštevnosti. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Bisnode spracúva informácie o všetkých podnikateľských subjektoch a k nim nadviazaných subjektoch v Českej a Slovenskej republike, ktoré sa na podnikateľskej činnosti týchto subjektov podieľajú. Jedná sa predovšetkým, nie však výlučne, o verejne prístupné dáta spoločníkov či majiteľov, konateľov, členov štatutárnych a kontrolných orgánov právnických osôb a zverejnené dáta iných podnikateľských subjektov, ktorým bolo pridelené IČO podľa právneho poriadku danej krajiny. Detailné informácie o spracovaní sú verejne k dispozícii na www.bisnode.cz/privacy.