Vyhľadávam dáta ...
TLAČOVÉ ZPRÁVY / Zemědělství, lesnictví, rybářství, chov zvířat


AGRO: Salašnícke remeslo má zviditeľniť nový projekt - Bačova cesta

14.04.2009

Bratislava 13. apríla (TASR) - Salašnícke remeslo v podmienkach Slovenska má zviditeľniť nový projekt Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR pod názvom Bačova cesta. Realizácia projektu, jeho prvého ročníka, sa uskutoční 8. až 10. mája tohto roka na Liptove, povedala pre TASR riaditeľka odboru obchodu MP SR Monika Dedičová.

Na rozbehnutie projektu pracovný tím ministerstva oslovili výsledky a
práca slovenských salašov, ktoré bežný Slovák veľmi nepozná. Ročná spotreba
výrobkov z ovčieho mlieka predstavuje 1,6 litra na osobu a baranieho mäsa v
objeme 0,08 kg na osobu. "Rozhodli sme sa zviditeľniť salašnícke remeslo aj v
ponímaní gurmánstva práve na tejto novej akcii," spresnila Dedičová. Pomocnú
ruku rezortu podala aj regionálna Slovenská poľnohospodárska a potravinárska
komora na Liptove, ktorá oslovila salaše s požiadavkou, aby na Bačovu cestu
pridali prezentáciu kultúrnych zaujímavostí Liptova.
      Podľa jej slov 1. ročník podujatia na vzorke regiónu Liptov by mal
ukázať, či je zámer a obsah projektu dostatočne čitateľný pre verejnosť a či
dostane aj jeho podporu. "Ak verejnosť bude mať záujem o Bačovu cestu, chceme v
budúcom roku rozšíriť túto myšlienku aj do iných regiónov Slovenska,"
avizovala. Už teraz prejavili záujem o prezentáciu aj salaše z Kysúc a Oravy,
dodala.
      Spustením projektu v druhý májový víkend (8. až 10. mája) sa zároveň
otvorí salašnícka sezóna na Slovensku, ktorá potrvá do konca októbra, kedy
končí aktívne obdobie remeselnej činnosti na salašoch. Májovým víkendom sa však
Bačova cesta nekončí, iba "chceme upozorniť verejnosť, že v máji je bryndza
najlepšia a predĺžený víkend sme zvolili preto, aby si ľudia mohli naplánovať
trojdňový pobyt na Liptove".
      Keďže MP už zverejnilo aj webovú stránku o podujatí, plánuje aktualizovať
aj akcie, ktoré sa budú konať na daných salašoch počas celého roka.
      "Projektom nechceme propagovať región, ale salašníctvo s jeho pracovnými
zvyklosťami, tradíciami, kuchyňou a pozdvihnúť remeslo vo vedomí našich ľudí,
aj zahraničných návštevníkov," dodala riaditeľka. Navyše, pri realizácii
projektu už MP vydáva špeciálnu edíciu kuchárskej knihy, kde si verejnosť nájde
recepty z bryndze a baraniny.
      V súčasnosti MP SR registruje 154 salašov a počet ľudí pracujúcich na
salašoch asi 700 až 770.

---------------------

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Chcete vedieť viac

Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?
Rýchly kontakt

Bisnode Slovensko, s.r.o.
Ľ. Stárka 2150/16
911 05   Trenčín

T +421 32 746 26 40
F +421 32 743 17 77
info@bisnode.sk

Tento web používa cookies na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a k analýze návštevnosti. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Bisnode spracúva informácie o všetkých podnikateľských subjektoch a k nim nadviazaných subjektoch v Českej a Slovenskej republike, ktoré sa na podnikateľskej činnosti týchto subjektov podieľajú. Jedná sa predovšetkým, nie však výlučne, o verejne prístupné dáta spoločníkov či majiteľov, konateľov, členov štatutárnych a kontrolných orgánov právnických osôb a zverejnené dáta iných podnikateľských subjektov, ktorým bolo pridelené IČO podľa právneho poriadku danej krajiny. Detailné informácie o spracovaní sú verejne k dispozícii na www.bisnode.cz/privacy.